Zespół Szkół Politechnicznych

im. Bohaterów Monte Cassino we Wrześni


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /templates/szablon_zsp/functions.php on line 205

Granada - spotkanie szkół w ramach projektu Comenius

DSCN7476W dniach 11-15 listopada 2013 roku razem z panią Anną Adam oraz panią Małgorzatą Bączkiewicz uczestniczyliśmy w spotkaniu szkół partnerskich projektu Comenius „Students teach students the world of recycling”. Tym razem gościła nas szkoła Ave Maria San Cristobal, mieszcząca się w hiszpańskiej Granadzie, która przywitała nas piękną pogodą.

Słońce wprawiło nas w dobry nastrój, który utrzymywał się pomimo tego, że nasze bagaże zostały w Paryżu. Okazało się bowiem, że czas na przesiadkę na lotnisku Charles De Gaulle był zbyt krótki na przepakowanie naszych walizek z samolotu lecącego z Warszawy, do samolotu lecącego do Malagi. Na szczęście dla nas, dotarły kolejnym lotem z Paryża, co zbiegło się z powitaniem grupy niemieckiej (z Hennigsdorf) na lotnisku.
Zaraz po przylocie mieliśmy okazję – po raz pierwszy, lecz nie ostatni – skosztować tradycyjnej hiszpańskiej paelli, która wszystkim zasmakowała. Po pysznym posiłku oraz powitaniu grupy z Hennigsdorf opuściliśmy Malagę i po dotarciu do Granady zostaliśmy zakwaterowani w hotelu.

We wtorek pierwszym punktem programu było zwiedzanie szkoły.

DSCN7476

Nie było to łatwe ze względu na to, że Ave Maria San Cristobal jest położona na górzystych terenach Granady.

DSCN7463

Zostaliśmy przywitani przez dyrektora szkoły i oprowadzeni po placówce

DSCN7477 

PB120040

Po zwiedzaniu szkoły każdy z nas uczestniczył w ćwiczeniu, podczas którego musieliśmy zapamiętać imiona i kraj pochodzenia pozostałych uczestników spotkania.

PB120052

Następnie, w towarzystwie dyrektora Ave Maria San Cristobal, nauczycieli i pozostałych uczniów zjedliśmy lunch w malowniczej restauracji z widokiem na Alhambrę – kolejnymi tradycyjnymii daniami kuchni hiszpańskiej, które zjedliśmy były migas i gazpacho. Po lunchu zwiedzaliśmy dzielnicę Albayzin, której ulice utrzymane są w stylu arabskim, ponieważ jest to najstarsza część Granady. Odwiedziliśmy też drugi oddział Ave Maria San Cristobal, z dziedzińca rozpościerał się przepiękny widok na Alhambrę.

WP 20131112 004

Następnie wróciliśmy do szkoły, gdzie przedstawiliśmy efekty naszej dotychczasowej pracy nad projektem.

S1010002

Braliśmy też udział w warsztatach: grupa niemiecka przeprowadziła lekcję na temat ręcznego wytwarzania papieru, a grupa hiszpańska uczyła nas wyrabiania mydła z oliwy z oliwek.

S1010021

Francuzi pokazali nam natomiast jak ponownie wykorzystywać zużyte markery. W środę 13 listopada, zwiedziliśmy Motril Isla Verde. Przedsiębiorstwo to zajmuje się odzyskiwaniem odpadów organicznych do produkcji nawozów naturalnych.

DSCN7549

Cały proces przeprowadzany jest bardzo sprawnie. Ciekawostką były baseny „coca-coli” – tak pracownicy zakładu nazywają płynną szkodliwą substancję wydzielaną w procesie utylizacji. Nieprzyjemny zapach utrzymujący się na terenie zakładu uświadomił nam, jakie mogą być konsekwencje braku segregacji odpadów. Po wycieczce edukacyjnej nastąpił czas na relaks po lunchu (kolejna paella).

IMG 4259

Wylegiwaliśmy się na plaży, a nasi niemieccy i francuscy koledzy nie odmówili sobie kąpieli w morzu. Przedostatni dzień pobytu w Granadzie rozpoczęliśmy oficjalnym pożegnaniem przez dyrekcję szkoły. Wszystkim uczestnikom spotkania wręczyliśmy własnoręcznie przygotowane breloczki, w których wykorzystaliśmy element puszek po napojach.

S1000006

WP 20131119 0011

Po pożegnaniu zostaliśmy zaproszeni na wycieczkę do katedry oraz zwiedzanie Alhambry. Towarzyszył nam w tym pan Felipe, który zaimponował nam swoją wiedzą na temat tego miejsca i zaangażowaniem w prowadzenie wycieczki.

DSCF3396

DSCN7637

PB140215

Wieczorem, wracając z Alhambry, mieliśmy trochę czasu na zakup pamiątek i degustację tortilli, która okazała się zupełnie innym daniem, niż popularna w Polsce wersja meksykańska. W piątek pożegnaliśmy Francuzów i Niemców, a następnie zakwaterowaliśmy się w hotelu przy lotnisku, z którego wylatywaliśmy nazajutrz o bardzo wczesnej godzinie. Dzięki panu Davidowi Marquezowi, koordynatorowi hiszpańskiemu, mieliśmy okazję zwiedzić Malagę. Po intensywnej pracy w dniach poprzednich, tym razem mieliśmy kilka chwil wytchnienia na gorącym wybrzeżu Costa Del Sol.

PB150268

DSCF3529

Kolejnego dnia, oczekując w Paryżu na samolot do Warszawy przez 6 godzin wspominaliśmy nasz pobyt, podczas którego zawarliśmy ciekawe znajomości. Przede wszystkim jednak dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy na temat recyklingu i mieliśmy okazję poćwiczyć naszą znajomość języka angielskiego.

Paula Drażniuk kl. III ATI (technik informatyk)

Daria Malewicz kl. III TEK (technik ekonomista)

Patrycja Kubiak kl. III TEK (technik ekonomista)

Kinga Kwiatkowska kl. IV TEK (technik ekonomista)

Łukasz Styczyński kl. III TB (technik budownictwa)

Rafał Staszak kl. III BTI (technik informatyk)

Wyszukiwarka

Złota Tarcza - Technika

Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że Technikum nr 1 w Zespole Szkół Politechnicznych im. Bohaterów Monte Cassino we Wrześni jest w gronie najlepszych techników w Rankingu PERSPEKTYWY 2021 i przysługuje mu tytuł „Złotej Szkoły 2021”


edziennik


Zdalne lekcje


Office365


Procedury ZSP


Projekt: Nauka - to lubię!


Projekt: Rozwój szkolnictwa zawodowego na terenie powiatu wrzesińskiego – stawiamy na kształcenie fachowców!


Code for Green


Cyfrowa Szkoła 2020@


Szkoła Mistrzów Programowania


logo NPRC


logo ASNS


logo mLegitymacja


logo kartaSzkolna


logo PDO_ZSP


logo SKS ZSP



bip
wikipedia cisco

erasmus

czas zawodowcow logo

akademia programowania

  pnwm piosenka milosna

  logo zsptv logo przedsiebiorczy

ZPORR  tasman

kapital ludzki 

4metal

 epuap

 

dkms