Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu organizuje corocznie Dzień Ogrodnika. Wykładowcy na tę okazję przygotowują szereg zajęć warsztatowych, tematycznie odpowiadające poszczególnym katedrom. Powitał nas dziekan Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu oraz dr Jolanta Lisiecka wykładem "Kochajmy warzywa".
Po bardziej teoretycznym wstępie czekała część praktyczna, na której uczniowie klasy I TAI, II TAI oraz III TAI mogli posmakować studenckich zajęć - badając przestrzeń w ogrodzie dendrologicznym pod kierunkiem dr. Krzyżaniaka, ocenić żywotność nasion oraz wykonać testy jakości stosowane w nasiennictwie pracowni laboratoryjnej dr Szopińskiej oraz poznali świat owadów i mogli na swoich dłoniach poczuć karaczany madagaskarskie u entomologów.
Na koniec można było skosztować zupy dyniowej.
Po wykładach udaliśmy się do szkółki bylin Dobre Pole. Dzięki uprzejmości właściciela poznaliśmy całą strukturę szkółki, przyjrzeliśmy się bliżej pracy doniczkarki - maszyny, która w ciągu 1 godziny napełnia podłożem blisko 3000 doniczek, podziwialiśmy wiele gatunków i odmian, które mimo jesiennej aury pozostają piękne.
GALERIA