Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /templates/szablon_zsp/functions.php on line 205

Wykład poświęcony uprawy i parzeniu herbaty

logo wykład5 kwietnia 2017 roku w ramach promocji Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uczniowie kształcący się w zawodzie technik architektury krajobrazu uczestniczyli w wykładzie prof. dr. hab. Romana Hołubowicza z Zakładu Nasiennictwa "Niektóre mało znane warzywa z Chin. Zielona herbata i chińskie niespieszne życie".

Poznaliśmy wiele nowości ze świata warzywa m.in. fasolę adzuki Phaseolus angularis W.F. Wright, przepęklę ogórkowata Momordica charantia L., trukwę egipską Luffa aegyptiaca P. Mill., fasolę mung Vigna radiata L. Mung bean., kanawalię szablastą Canavalia gladiata (Jacq.) DC. Sword bean., chrzan japoński Wasabia japonica (Miq.) Matsum Japanese horseradish., chińską kapustę kwitnącą Brassica campestris (L.) (ssp. chinensis var. utilis Tsen et Lee) Chiense flowering cabbage.

Nad wieloma z nich prowadzone są badania celem introdukcji w Polsce, a pierwsze doświadczania pokazują, że rośliny te świetnie aklimatyzują się u nas. Druga część wykładu poświęcona była uprawie i parzeniu herbaty. Niewątpliwie ciekawy jest sam sposób produkcji herbaty - im uboższa gleba, tym lepsza herbata.

GALERIA